O VRNJAČKOJ BANJI

Vrnjačka Banja je najpoznatije i najveće banjsko lečilište u Srbiji i svrstava se u najlepše banje u Srbiji. Kao takva pretstavlja pravi biser turizma Srbije.

Nalazi se u centralnoj Srbiji u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave. Drumskim i železničkim saobraćajnicama koje spajaju magistralne puteve Balkana (Beograd - Sofija, Beograd - Atina) Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim delovima Srbije. Takođe poseduje dobre lokalne puteve koji povezuju siroko područje Vrnjačke Banje.

Područije Vrnjačke Banje predstavlja reon izuzetno očuvane prirodne sredine u koji spadaju planine Kopaonik (2017m), Željin (1785m), zatim Stolovi (1376m) i obližnja planina Goč (1216m).

Klima je umereno kontinentalna sa uticajem okolnih planina što boravak u Vrnjačkoj Banji čini još prijatnijim. Leta su sa svežim jutrima i večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

U Vrnjačkoj Banji živi oko 10.000 stanovnika u oko 3.750 domaćinstava.

Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na njenim izvorima još su stari Rimljani u periodu od II do IV veka izgradili svoje banjsko lečilište i odmaralište "AQUAE ORCINAE". O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljan u lekovitom izvoru. Ovo je isto tako i regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom od kojih je neke, kao svetsku kulturnu baštinu, zaštitio UNESKO.

Razvoj moderne Vrnjačke Banje kao turističkog centra započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu.

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora.
To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).

Mineralne vode sa ovih izvora se primenjuju kod lečenja:
  • šećernih bolesti
  • stanje posle preležene zarazne žutice
  • hroničnog zapaljenja creva i želuca
  • bolest žučne kese i žučnih puteva
  • čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti.

Vrnjačka Banja raspolaže sa kapacitetom od preko 15.000 ležaja za smeštaj, rasporedjenih po brojnim objektima kao što su hoteli, apartmani, pansioni i privatan smeštaj, u zdravstvenim centrima, odmaralištima. Uz turističku delatnost u Vrnjačkoj Banji uspešno su se razvile i druge uslužne delatnosti kao što su Wellnes i Spa centri, saloni lepote i kozmetički saloni, frizerski saloni, trgovine sa bebi oprema, brojne dečije igraonice i rodjendaonice, zlatare, prodavnice suvenira ....